අද අපි රසවත් බීමක් හදමු.
පීන කොලඩා කියන කොක්ටේල් වර්ගයට අයත් බීමක් තමයි අද හදන්නෙ. ඉස්සෙල්ලම මේ බීම රස බැලුවෙ නම් හිල්ටන් හෝටලේදියි. පුතාලට මගෙ මල්ලි අරන් දීපු වෙලාවෙ. රම් කියන ඇල්කොහොල් ජාතිය මේකට දමනවා කියල දැනගත්තම සතුටු උනේ නෑ. පස්සෙ දන්නෙ මේක ඒව නැතුව හැදුවහමත් හරිම රස බීමක් කියල.
අවශ්ය ද්රව්ය :-
අන්නාසි ඉස්ම අවුන්ස 2යි (මිලි ලීටර් 60ක් පමණ )
රම් අවුන්ස 2 යි ( එම ප්රමාණයම )
උකු පොල් කිරි ක්රීම් අවුන්ස 1 1/2 යි ( මිලි ලීටර් 45ක්)
කුඩුකරන ලද අයිස්.
සීනි සවල්පයක්.
සැරසීමට අන්නාසි කැබලි සහ චෙරීස් ගෙඩි.
සාදන ක්රමය:-
අන්නාසි යුශ , පොල්කිරි ක්රීම්, රම්, සීනි හා අයිස් කැබලි සියල්ලම බ්ලෙන්ඩරයකට දමා හොඳින් ගසා
ගන්න. එය දිගු කොක්ටේල් වීදුරුවකට දමා සරසා ගන්න.
සැලකිය යුතු කරුණු:-
ඔබ මත්පැන් පානය නොකරයි නම් රම් එසෙන්ස් ස්වල්පයක් මිශ්ර කරගන්න පුලුවන්.
කලරින් වර්ග සමඟ රම් එසෙන්ස් වෙළඳපලේ ගන්න තියෙනවා.
ඒ අනුව අන්නාසි යුශ හා කිරි ප්රමාණය වෙනස් කර ගන්න ඔබට සිදුවේවි. සීනි ප්රමාණය ද ඔබේ රුචිකත්වය
අනුව වෙනස් කර ගන්න.
සැරසීමේදී වීදුරුව කට වටේට අන්නාසි යුශ තවරා සීනි දැමූ පීරිසියක වීදුරුවේ
කට පමණක් ඔබා සීනි ස්වල්පයක් ඒ මත තවරා ගන්න. බීම වීදුරුවට පුරවා අන්නාසි කැබලි හා චෙරීස් වලින් සරසා ගන්න.
Piña Colada
Ingredients :-
2 oz pineapple juice
Preparation:
3. The twist? Most bartenders twist the
glass. I find this leads to an uneven rim. Just stamping it in and pulling it
back up yields a very even rim. If you do twist it, do it slowly, and shake off
the excess when you’re done.
For more information : http://en.wikipedia.org/wiki/Pi%C3%B1a_colada
Piña Colada
Ingredients :-
2 oz pineapple juice
2 oz light rum
1 1/2 oz coconut cream
3 tbs sugar.
Crushed Ice
pineapple wedge for garnish
Red whole cherry for garnish
Preparation:
- Pour the ingredients into a cocktail shaker or Blender filled with ice.
- Shake well.
- Pour into a chilled cocktail or collins glass.
- Garnish with the pineapple wedge & cherry.
Blend all the ingredients with a handful of crushed
Ice
** How to Prepare the Glass for the cocktail.
1. Moisten
the rim.
2. Turn
the glass upside down and dip it.
3. Some
bartenders recommend twisting the glass to get more stuff on the rim; some
advise not. Try it both ways to see what works for you. Generally, not twisting
will result in less stuff on the rim, but that might be a good thing. And it
depends on the texture of whatever you’re using to rim glasses.
There are a couple of things you need to prepare before you can
start rimming glasses.
§ The rimming saucer: Pour your sugar, on a saucer or plate. Use plenty to make sure
the rim gets covered, and make sure the circle of sugar is bigger in diameter
than the rim of your glass. plain white or brown
sugar works fine.
Now you’re ready to rim!
1. Moisten the rim. Whether you’re using
citrus or a sponge dipped in liqueur, rub it along the glass at a slow steady
pace to make it even. If any pulp or seeds get on the rim, remove them. If
you’re using simple syrup on a saucer, just dip the glass once without twisting
to get proper coverage.
2. Dip the glass. Turn it upside down and
dip it in the sugar firmly, as if the glass rim has ink on it and you’re
trying to stamp a perfect circle in your sugar.
Pour the mixture into
the cocktail glass slowly. Decorate with Pineapple
wedges & Cherries.
For more information : http://en.wikipedia.org/wiki/Pi%C3%B1a_colada
@ Bindi, නන්දු & email Kavikaari;
ReplyDeleteThanks a lot for joining my blog.
Chandi Akka.
oh it is you Chandi akka..I just realised..thank you very much. Still love your vatalappan.
Deleteමේක නම් ඊලඟ ඉරිදා හදනවා ශුවර්....
ReplyDeleteබොහොම ස්තූතියි අභීත මේ පැත්තෙ ආවට. ඉරිදට හදල කියන්නකො මට හොදට ආවද කියල.
Deletehttp://sugarandspice-celeste.blogspot.com/
ReplyDeleteHope you will like this
Nangi,
DeleteThanks for the lovely blog.
I love cooking & I have been to this blog. There are nice new recipes in that blog. Thanks for the comment.
Chandi.