These are delicious as a snack with evening tea or
as a side dish for lunch or dinner.
Serves 8-10 people
Ingredients:
1 15-oz can of
Salmon or Jack mackerel
3 big onions finely chopped
3 big onions finely chopped
Few cloves of garlic
1’’ ginger piece.
4 green chilies finely chopped (optional )
1/2 lb (500g) potatoes
1/2 bottle frying oil
4-5 curry leaves / you can use coriander leaves or mint if you like.
1/2 lime
3 egg whites
1/4 lb ( 250g – 300g ) bread crumbs
salt and pepper to taste (if you like hot 1 tsp chili powder )
4 green chilies finely chopped (optional )
1/2 lb (500g) potatoes
1/2 bottle frying oil
4-5 curry leaves / you can use coriander leaves or mint if you like.
1/2 lime
3 egg whites
1/4 lb ( 250g – 300g ) bread crumbs
salt and pepper to taste (if you like hot 1 tsp chili powder )
Method:
Boil and skin the
potatoes. Mash the potatoes. Drain the
water from the fish can. Break the fish into small pieces.
water from the fish can. Break the fish into small pieces.
Heat 2 tbsp of oil
in a pan under medium heat. When the
oil is hot and the finely chopped garlic & Ginger & onions, green chilies and curry leaves and fry till the onions are golden brown.
oil is hot and the finely chopped garlic & Ginger & onions, green chilies and curry leaves and fry till the onions are golden brown.
Now add the crumbled
fish and temper for about 3-5 minutes.
Next add the mashed potatoes and season with salt and pepper
and mix well. If you like bit hot you can add 1tsp chili powder.
Next add the mashed potatoes and season with salt and pepper
and mix well. If you like bit hot you can add 1tsp chili powder.
Remove the pan from heat and add the
lime juice to the mixture and mix well.
Beat the egg white in a bowl. Put the bread crumbs to a flat
dish.
Make small balls from the fish mixture (about one inch diameter).
Soak the balls first in the beaten egg white and then coat the
balls with bread crumbs.
Make small balls from the fish mixture (about one inch diameter).
Soak the balls first in the beaten egg white and then coat the
balls with bread crumbs.
Heat the remaining
oil in a frying pan and when the oil is very
hot add the coated fish balls and fry till golden brown. Makes
about 30-40 cutlets.
hot add the coated fish balls and fry till golden brown. Makes
about 30-40 cutlets.
Serve hot.
මාළු කට්ලට්
අවශ්ය ද්රව්ය
සැමන් ටින් 1
කුඩාවට කැපූ බී ළුණු ගෙඩි 3 ක්
තලා ගත් සුදු ළුුණු බික් 5ක් පමණ
තලා ගත් අමු ඉඟුරු අඟලක පමණ කැබැල්ලක්
කුඩාවට කැපූ අමු මිරිස් කරල් 4 ක්
අල රාත්තල් ½
පොල් තෙල් බෝතල් ½
කරපිංචා ඉති 3-4 ක්
දෙහි ගෙඩි ½
බිත්තර සුදු මද 3 ක්
බිස්කට් කුඩු
ලුණු හා ගම්මිරිස් කුඩු රස පදමට
ඔබට සැරට අවශ්ය නම් මිරිස් කුඩු තේ හැඳි 1 ක්
සාදන අන්දම:-
අල තම්බා පොතු හැර ගෙන පොඩි කර ගන්න. පසුව සැමන් ද ගෙන පොඩි කර ගන්න. කුඩා කෑලි වන ලෙස, පසුව තෙල් තේ හැදි 3 ක් ලිප තබා, එයට මධ්යම ප්රමාණයට රත් වු පසු සුදු ළුුණු , ඉඟුරු සහ බී ළුණු, අමු මිරිස් හා කරපිංචා කොළ දමා ඒවා රන්වන් පැහැ වනතුරු බැද ගන්න.
දැන් එයට මාළු එකතු කර විනාඩි 3 – 5 ත් අතර බැද ගන්න . පසුව පොඩි කර ගත් අල හා ලුණු, ගම්මිරිස් කුඩු, මිරිස් කුඩු එකතු කර ගන්න. පසුව එය ලිපෙන් බා ගෙන එයට දෙහි යුෂ එක් කරන්න. එය හොදින් මිශ්ර කර ගන්න.
දැන් බිත්තර සුදුමද ය පමණක් කඩා භාඡනයකට දමා ගන්න. බිස්කට් කුඩු වෙන භාඡනයකට දමා ගන්න. පසුව පළමු මිශ්රණයෙන් කුඩා බෝල සාදා ගන්න. කට්ලට් බිත්තර සාරු වල දවටා බිස්කට් කුඩු තවරා රන්වන් පැහැ වෙනතුරු ගැඹුරු තෙලේ බැද ගන්න.
සාමාන්ය ප්රමාණයේ කට්ලට් 30ක් පමණ සාදාගත හැක.
we don't get salmon or mackerel here akka. I use canned tuna . Just ok, nothing like this.
ReplyDeleteTuna is the best. It's more tasty I think. It's what we called Kelawalla malu neda? Thanks Bindi.
Deleteවෙලාවක මමත් හදල බලන්නම්කෝ ආන්ටි :)
ReplyDeleteඅපෝ හදන්ට , හදන්ට. උයන්න ඉගෙන ගත්තෙ නැත්නම් ගැහැණු ළමයෙක් ගෙන් වැඩක් නෑ කියලයි අපේ ආත්තම්ම කියන්නෙ.D;
Delete